diumenge, 25 de novembre del 2012

Novembre


23 de novembre de 1905, el setmanari Cu-Cut! publica un acudit de Junceda en què ridiculitzava les derrotes dels militars espanyols i la pèrdua de les colònies de Cuba, Filipines i Puerto Rico en 1898, a partir del banquet de celebració de la victòria a les eleccions de la Lliga Regionalista:  Banquet de la Victòria.

25 de novembre de 1905, uns 300 oficials de l’exèrcit espanyol destrossen i calen foc a la redacció del setmanari Cu-Cut! i del diari La Veu de Catalunya. Sota la pressió dels militars el govern suspèn la publicació del Cu-Cut! per cinc mesos i crea la Ley de Jurisdicciones de represión de los delitos contra la pátria y contra el ejército.

Davant d’aquets fets, el futur President de la Generalitat de Catalunya Francesc Macià, aleshores Tinent Coronel del cos d’enginyers, es posiciona públicament contra l'acció dels militars. Arran d'això el van traslladar com a càstig a Santoña (Cantàbria). El 1907 abandona l’exèrcit i és elegit diputat per Solidaritat Catalana. Posteriorment funda el partit Estat català.

25 de novembre 2012, avui iniciem el procés que portarà a Catalunya a constituir-se en un nou estat europeu, l’Estat català.


AL FRONTÓN CONDAL
-¿Què se celebra aquí, que hay tanta gente?.
- El Banquet de la Victoria.
- ¿De la victoria?  Ah, vaya, serán paisanos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada