divendres, 30 d’agost del 2013

DNI català

Un efecte dels 300 anys sense estat, ni govern, ni capacitat legislativa és l’efecte de mimetisme que patim els catalans respecte a la manera de fer espanyola i que ens porta a acceptar i adoptar com a pròpies formes o costums totalment alienes al nostre tarannà.

En aquest cas em refereixo al Documento Nacional de Identidad (D.N.I.) obligatori per a tots els ciutadans espanyols.

Amb el desig per dotar-nos d’estructures pròpies, i abandonar les espanyoles, adoptem el model de l’Estat del que volem desfer-nos sense cap reticència, ni tan sols qüestionant-nos si el seu model és vàlid o correcte per a Catalunya, si va en contra de l’esperit que va permetre’ns dotar-nos d’un Parlament i unes lleis absolutament revolucionàries i avançades en l’Europa dels segles X i XI, lleis hereves del dret romà.

Qui s’ha preguntat per que és necessari un Document Nacional d’Identitat (D.N.I.), amb el nom directament traduït del castellà, al nou Estat català? Per quins motius volem que sigui obligatori? Què aportarà? Per a què serveix realment?

El dictador Franco va imposar la seva obligatorietat l’any 1944 com un mitjà de control de la població. L’any 1976 l’Estat amplia l’edat i el fa obligatori a partir dels 14 anys. Tots els ciutadans de l’Estat estem fitxats i controlats de forma preventiva i ara amb el nou document electrònic, dotat d’un xip, les possibilitats de control de l’Estat sobre els individus és infinita. Això és el que volem pels ciutadans de la República catalana?

Si fem una ràpida ullada als estats on és obligatori algun tipus d’identificació podem observar un fet curiós: són estats que fa pocs anys eren dictadures totalitàries, o encara ho son, o que tenen un passat ple de pronunciamientos i cops d’estat militars. En aquesta llista (sense ser exhaustiva) podem trobar, a més d’Espanya, països com Alemanya, Itàlia, Rússia, República Popular de la Xina, Portugal, Cuba, Sudàfrica, Israel i els estats del centre i el sud d’Amèrica. Tots amb un passat recent, o present, de control de la població i de privació de les llibertats més fonamentals.

També és curiós que si busquem els països (sense ser exhaustius tampoc) on els seus ciutadans no son fitxats preventivament trobem Dinamarca, Irlanda, Australia, Canadà, els Estats Units i el Regne Unit, majoritàriament de cultura anglosaxona,  i Japó.

Hem de començar a pensar amb mentalitat d’Estat. Però el nostre, el català, no una mala còpia. Lluitem per la llibertat col·lectiva, que sense les llibertats individuals no es possible.

La Pàtria som els homes, cal crear una Pàtria a la mida d’homes lliures.

7 comentaris:

  1. Ostres Jordi, m'estàs fent pensar.
    Penso que un document per poder-nos identificar és necessari, no tant per l'administració, que estic d'acord amb tu, però sí entre la població.
    Estic pensant, per exemple, en les Targetes de crèdit als comerços. Havent-hi la obligació d'ensenyar el DNI ja hi ha frau, si t'has de creure que aquella persona és qui diu ser....
    Tot i així suposo que es pot trobar una solució, i la qüestió la trobo molt ben plantejada.

    ResponElimina
  2. Correccions:

    - a Itàlia no és obligatori tenir DNI.
    - Israel no és ni ha estat mai una dictadura. Ha estat una democràcia seriosa (i no una simulació) des de la seva fundació.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Primer permet-me donar-te les gràcies per haver-te llegit el blog i els comentaris que aportes. Comentes que a Itàlia, que disposa de la “carta d'identità”, no és obligatori per a tots els ciutadans. Gràcies per la correcció, al verificar-ho he comprovat que només és obligatori per “les persones perilloses o sospitoses”.

      Israel o Sudàfrica son exemples de països on és obligatori, com Polònia.

      Elimina
  3. Si be tens tota la raó en dir que la "obligatorietat" podria ben be ser eliminada, penso que la seva utilitat pot fer el DNI o la "tarja d'identitat" necessaria per exercir els nostres drets democràtics.. per exemple, per votar.

    ResponElimina
  4. Amb el document d’identitat passa el mateix que amb altres les mesures de control: que segons qui les fa, com les fa i la seva intencionalitat aquest control tant pot ser utilitzat a favor o en detriment del ciutadans i les seves llibertats. Que als controls es demani el número el del carnet d’identitat o el de la seguretat social, o qualsevol altre, poca cosa canvia al fons del subjecte. Et puc donar la meva opinió i poden obrir un debat, però penso que aquest tema com molts i molts altres si bé està bé que tinguem les nostres opinions cal que el debat públic és faci després de la independència. Penso això per raons simples: cal que en aquest com en els altres debats, la discussió la fem entre catalans i sense el condicionaments del dia a dia de la nostra lluita per la independència. Hem de sumar esforços i unir-nos per aquesta finalitat, el debat públic d’aquests temes, encara que algun d’aquest debats siguin molt importants , inclús podria pensar temes d’importància capital: català llengua oficial, si o no? quin estatut tindrà el castellà? etc... Però com deia cal aquets debats tinguin lloc entre els catalans quan toqui i no ara. Simplement car en aquest tema , com en molts d’altres cadascú pot tenir la seva opinió, això és normal i desitjable (només faltaria que tots haguéssim d’opinar igual), però hi ha el perill que creem discussions que ens esdevinguin l’arbre que no ens deixi veure el bosc. Ara el que toca és la independència i després haurem de discutir de quina constitució... i després de moltes i moltes més coses. I ara em perdonaràs que et deixi, però demà toca cadena humana a Brussel•les.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens raó, és un tema per quan siguem independents. Primer, i abans de qualsevol altre consideració o discussió, els catalans hem de proclamar la independència i defensar-la fins a ser reconeguts i acceptats com un nou estat, l’Estat català: Catalunya.

      Només és un tema que particularment em preocupa, quin poder sobre els individus li concedim al nou Estat? fins a on podrà arribar el seu control sobre les nostres vides privades? hem de gaudir de vida privada els ciutadans?

      En tots els projectes i propostes que he llegit de com organitzar-nos en el futur no he trobat que es faci referència al tema del control de l’estat sobre l’individu. Es fan propostes sobre la cooficialitat, o no, del català i castellà, doble nacionalitat, dret, majoria d’edat, exèrcit, divisió territorial, i un llarguíssim etc., però d’aquest tema res de res.

      Saps que des de fa molts anys (ja comencen a pesar) he pensat i defensat que abans de discutir quin País volem hem de tenir un País lliure. Primer hem d’aconseguir la independència i un cop lliures fer un nou País.

      Elimina
  5. Pel que sé d'altres països on no és obligatori, la identificació es fa amb el carnet de conduir o el passaport. Però pràcticament existeix a tot Europa.
    Del que fugiria per raons pràctiques és de copiar fins i tot l'estètica del DNI o de la C d'I francesa i potser el millor seria que no fos obligatori només que per policia, personal d'aeroports, etc. Els altres si volen el demanen, i si no el volen no.

    ResponElimina