diumenge, 2 d’octubre del 2016

PSOE: Cop d’estat a l’andalusa



Dissabte 1 d’octubre es reuneix el “Comité Federal” del PSOE dividit en dos. Sembla que el grup parlamentari també ho està. El que no sabem és si la militància i, especialment, els votants també ho estan, de dividits. Dividits per una qüestió: fa el PSOE –Partido Socialista Obrero Español- president Mariano Rajoy? Permet amb la seva abstenció en la investidura que torni a governar? Amb tot el que representa Rajoy? (*)

En l’anomenat Congrés de Suresnes del PSOE, l’octubre de 1974, el “grup dels sevillans” es va apropiar el poder del partit. Aquell grup que recollia les aspiracions i plantejaments polítics dels militants de “l’interior”, dels que s’oposaven a la dictadura dins d’Espanya, enfront del històrics militants del "sector exterior”, còmodament refugiats en l’exili, va imposar la seva estratègia. Era el moment històric idoni marcat per tres dates: Desembre de 1973, mor en un atemptat l’almirall Carrero Blanco, president del govern espanyol, home de confiança del general Franco per planificar i dirigir la transició de dictadura a democràcia amb la successió de Joan Carles I com a rei d’Espanya. Abril de 1974, es produeix la Revolució dels Clavells a Portugal, on un grup de joves oficials, majoritàriament capitans de l’exèrcit colonial, va dur a terme un cop d’estat contra la dictadura i va facilitar la instauració d’una democràcia parlamentaria. La tercera data era el mateix 1974, en aquells moments Franco tenia 82 anys i una salut feble. Era el moment de la renovació i de canvi en la política i orientació ideològica del PSOE. Era el moment de preparar-se per la futura democràcia. La CEE volia a España dins del seu mercat.

Felipe González, Alfonso Guerra i Manuel Chaves encapçalaven aquell grup de militants de la federació andalusa que no era, de llarg, la més nombrosa en número de militants. A l’executiva escollida en aquell congrés, al costat dels tres dirigents sevillans, també hi apareixien Nicolás Redondo i José María Benegas, de la federació de Bizkaia. Una de las grans derrotades va ser la federació de Madrid.

Arribada la transició democràtica el PSOE va aconseguir la majoria absoluta en les eleccions del 1982, Felipe González va ser escollit president de govern, amb Alfonso Guerra de vicepresident. El partit socialista va repetir la majoria absoluta en les dues eleccions següents. Finalment, en les de l’any 1996, va ser derrotat per Aznar. Van ser catorze anys de domini absolut de Felipe i el seu clan dels sevillans. Van ser anys de “quien se mueva no sale en la foto”. Anys de despotisme, d’implantació del nepotisme com a pràctica habitual. Anys que van acabar amb aquell grup de joves sevillans practicant les mateixes formes de fer política de la vella oligarquia del regim franquista a qui volien expulsar.

En els anys següents s’ha produït el bipartidisme dissenyat i pactat en la “modélica transición”. Alternança en el poder entra la dreta del PP i l’esquerra del PSOE. La resta de partits de l’Estat eren mers comparses en un guió ben establert. Guió escrit pels poders fàctics de la dictadura: poder econòmic i poder de l’estructura administrativa de l’estat, amb el beneplàcit dels militars –cada cop amb menys pes- i de les velles famílies polítiques d’Espanya. El PSOE va ser engolit per aquest poder “real”. Aquell grup de joves dirigents del 1982 van sortir per cames del govern per culpa de la corrupció. Casos com l’AVE, Flick, Kio, Filesa, Rumasa, Paesa, Expo, Roldan, Cooperativa PSV, Petromocho, Palomino, Guerra.... tots ells casos econòmics, o els de caire polític com els dels fons reservats, Cesid, Mengele, Lasa i Zabala o GAL, formen part d’una llarguíssima llista que no té res a envejar a l’actual del PP.

Avui aquells joves socialistes, González, Guerra, Chaves, Bono, Rubalcaba... formen part de l’oligarquia econòmica d’Espanya. Enriquits no sabem com, amb les seves cadires als consells d’administració de les grans empreses de l’IBEX, ja no són ni joves ni socialistes. Formen part del residu tòxic de la Transició, dinosaures que es neguen a retirar-se. Acostumats a l’ “ordeno y mando” no volen perdre ni una quota de poder. González, Guerra, Chaves son els nous cacics andalusos, han fet d’Andalusia el seu cortijo particular i, de passada, del PSOE Andalús. Des d'Andalusia han exercit en el passat el seu poder, com a veritables señoritos, ara el volen mantenir, tenen a Susana Díaz de mayoral.

Mantenir el poder. No importa si és a costa del partit, no importa si és a costa de la ideologia, no importa si és a costa dels votants. L'única cosa que importa és el poder pel poder, i els beneficis que dona. Segurament també influiran en les seves accions els favors que ells deuen a les empreses de l'IBEX. Favors que els van permetre enriquir-se, com a Felipe amb les seves possessions a Punta Cana o Marrakech. Son aquests personatges que, amb l’ajut d’amics que també deuen favors, com Luís Cebrián propietari del Grup Prisa editor d’El País, i dels nous joves àvids de poder del partit, qui han posat preu al cap del Secretari General Pedro Sánchez. La guerra bruta –caïnita-, les traïcions, la difamació estan servides.

Volien obligar al Secretari General a acceptar l’abstenció del PSOE en la investidura de Rajoy. La trampa era de manual. Pedro Sánchez es convertiria en el “traïdor” que va fer president a Rajoy El que va permetre més retallades socials i econòmiques. El que acabaria d’enfonsar electoralment el partit. El que seria defenestrat en el pròxim congrés, d’on sorgiria un nou líder immaculat per dirigir el partit en la oposició i preparar-se per governar. Un nou líder acceptat i imposat pels vells dinosaures, els que fan i desfan.

Curiós que Pedro Sánchez, Secretari General elegit pels militants en unes primàries, tingui aquesta oposició del vell aparell del partit? Com la que va tenir Josep Borrell, també elegit en unes primàries, i que va durar un any en el càrrec? Un era de la federació de Madrid; l’altre, de la de Catalunya. Tots dos es van enfrontar als clans de Sevilla i de Bilbao, tots dos van guanyar les primàries amb el suport de la militància, però no comptaven amb l’aprovació dels padrinos del partit.

Curiós que la federació del PSOE amb més casos de corrupció conspiri, amb els vells dinosaures, per donar el govern al partit més corrupte de la història recent? Què poden esperar els militants i votants, no andalusos, de Susana Díaz? Una Susana Díaz que farà bé de no confiar-se. Té tots els números per no ser la primera dona presidenta de govern. Roma no paga traïdors.

Pedro Sánchez ha dimitit. Una gestora serà la responsable de decidir que fa amb Rajoy. L’ex-secretari general podrà tornar a presentar-se per recuperar el càrrec en el pròxim congrés del PSOE. Ja no serà el traïdor, sinó que podrà ser –segons el que succeeixi els pròxims mesos- l’home íntegre, de paraula, el que dóna, i escolta, la veu a la militància. El líder necessari per regenerar el partit i convertir-lo en el referent progressista del segle XXI. Si Pedro presenta batalla, vindran uns mesos divertits. Mentrestant nosaltres hem d’aprofitar el temps: referèndum o referèndum.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada