dilluns, 30 de maig del 2016

Estructures d’Estat? Comencem per les Universitats



Com ens hi estem preparant, per a la futura República catalana? 

Fa uns dies llegia la noticia, signada per 39 professors d’anglès de la universitat de Barcelona (UB), que denunciava la vergonyosa situació laboral dels professors d’Estudis Anglesos en aquesta Universitat: més del 65% dels professors treballa amb contractes precaris –contractes brossa?-. Encara més, denunciava un delicte: 6 de cada 10 d’aquests contractes són fraudulents. També denunciava una situació de discriminació en el repartiment de places per part, suposo, del Degà, i del Vicerector de Professorat i del mateix Rector com a responsables finals. Situació que, a manca de més informació, puc considerar de nepotisme.

Em vaig quedar de pedra. El que denunciava aquell petit retall de premsa en la secció de cartes al Director –suposo que petit per no molestar- és que la tant pregonada aposta per la modernització i internacionalització de les nostres empreses i treballadors, promoguda per les Conselleries d’Empresa i Coneixement, de Treball, d’Economia o de Cultura, no són més que paraules buides de contingut.

Les condicions laborals dels professors universitaris d’anglès que han de preparar els futurs professors d’anglès, científics, diplomàtics, polítics, treballadors, empresaris, professionals, i dotar la població catalana en general dels coneixements imprescindibles per relacionar-se amb la resta del Món en aquesta societat globalitzada, són de vergonyosa explotació.

Com és possible que un professor universitari d’anglès de la UB, d’entre 40 o 50 anys, cobri 7.000€/any? Que el Degà i el Rector, amb el beneplàcit del Conseller i del Director d’Universitats, com a màxims responsables, obliguin els professors a treballar amb falsos contractes de “professor associat” per tal de pagar-los, per gairebé la mateixa feina, tan sols un quart del sou que els correspondria com a “professor titular”?

He esperat uns dies per veure la resposta oficial desmentint la informació, però no s’ha produït. Ni per part de la UB, ni per part de la Conselleria afectada. Com podem modernitzar Catalunya si passem olímpicament de l’idioma més utilitzat en les relacions internacionals? No tan sols per les empreses, sinó en tot tipus de relacions entre persones de llengües diferents que volen comunicar-se. La manca de resposta m’obliga a creure que tot el que denuncien els 39 professors d’anglès signants és cert.

Com a ciutadà espero una resposta contundent de la Conselleria –del Rector i Vicerector de Professorat, com a parts implicades, ja no n’espero res- explicant la situació real, els motius que han portat a aquesta situació, i les rectificacions que espero que es facin de forma immediata.

Espero que als responsables d’aquestes practiques vergonyoses i fora de tot respecte pel treball desenvolupat per uns professionals qualificats, se’ls demanin responsabilitats i s’actuï amb ells com s’actuaria, en un cas similar, contra qualsevol empresari que en la seva empresa tractés els seus treballadors de forma similar -contractes laborals falsos, explotació laboral, salaris per sota del conveni- com ho fa la UB. A un petit empresari, la Conselleria de Treball li obriria un expedient que acabaria en la lògica sanció.

Ho espero perquè en aquesta Catalunya autonòmica podem fer poques coses, i no accepto que una que depèn del meu Govern, tan important pel nostre futur com a País i com a ciutadans, es faci malament, amb tripijocs, a l’espanyola.

Ho espero perquè dono per fet que aquestes pràctiques només succeeixen a la Universitat de Barcelona, que no son una pràctica habitual a les universitats catalanes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada